Over Slachthuis

Posterafbeelding voor Over Slachthuis

Wie zijn wij!

Slachthuis is dé muziekfabriek van Haarlem. Het is een plek voor alle muzikanten om te werken, of je nou professioneel bent of beginnend. We hebben diverse formaten repetitie- en lesruimtes, maar ook twee geluidsstudio’s, een lathe cut voor het snijden van kleine oplages vinyl, een zeefdruk voor het drukken van merchandise, een ouderwetse buttonmachine en, last but not least, een podium. Elke dag wordt er bij ons gewerkt door muzikanten, worden er lessen en cursussen gegeven, zijn er workshops en in het weekend vinden er optredens plaats. Slachthuis werkt intensief samen met educatiecentrum Hart, Patronaat en diverse andere pop-gerelateerde organisaties uit de omgeving. We bieden ruimte voor jonge makers en organisatoren om zich te presenteren op het podium. Daarnaast werken we samen met nationale artiesten om een divers en inspirerend programma aan te bieden dat bezoekers zal stimuleren zelf muziek te maken. Zo bouwt Slachthuis een nationaal netwerk op, waar muzikanten op mee kunnen liften, om zo hun carrière optimaal te kunnen laten floreren. Met de volgende onderdelen wordt invulling gegeven aan de functie van het popcentrum:

Educatie en oriëntatie
Lessen aan individuele leerlingen en aan bandjes in de Popschool van Hart.

Faciliteren en stimuleren
Oefenruimtes voor de popscene. Dit biedt acts de mogelijkheid om de hele week te repeteren en produceren.

Muziekopname
Muzikanten en producers kunnen bij Slachthuis terecht in geïsoleerde werkruimtes en er is een professionele geluidsstudio voor opnames.

Presentatie
In het Slachthuis Café is een podium waar zowel beginnende als doorgewinterde bands optredens verzorgen.

Ontmoeting
Het Popcentrum is opgezet om de ontmoeting tussen muzikanten, docenten en publiek te bevorderen.

Geschiedenis en ontstaan

Popcultuur en de ontwikkeling van lokaal poptalent is onlosmakelijk verbonden met Haarlem en haar inwoners. Haarlem heeft veel talent voortgebracht. Wie kent Boudewijn de Groot en Lennart Nijgh niet? Jacqueline Govaert mogen we al decennia Haarlemse noemen. Alain Clark, Roel van Velzen, Gotcha!, DJ’s Headhunterz, Relax of The Sheer en meer recent Chef' Special, Rilan & The Bombardiers en Sue the Night; de lijst is lang.

In 2014 werd het na de sluiting van popcentrum Daisy Bell stiller. Nadat deze oefenruimte en knusse huiskamer voor Haarlemse bands na 17 jaar haar deuren sloot, was de muziekscene versplinterd en waren de optreed-mogelijkheden voor opkomende makers langzaam opgedroogd.

Om een invulling te geven aan die ontbrekende schakel in de muziekketen van Haarlem werd het huidige popcentrum opgericht. Een plek waar talentontwikkeling bijdraagt aan een vruchtbaar en inclusief popklimaat. En gehuisvest in een prachtig monumentaal pand in het hart van het Slachthuisterrein. Een moderne inrichting met werkruimten voor muzikanten en producers, een geluidsstudio, lesruimten voor popmuziek en een centrale plek voor ontmoetingen en optredens.

Nadat poppodium Patronaat en cultureel centrum Hart de handschoen samen hadden opgepakt kwam de langgekoesterde droom eindelijk uit en in 2022 opende Slachthuis in stadsdeel Oost: Een bijzondere broedplaats voor het regionale poptalent en een verrijking van muziekstad Haarlem.

Organisatie

Stichting Slachthuis is per 1 januari 2021 een feit. Vanaf dat moment kent Slachthuis een eigen organisatie, begroting en raad van toezicht. Sinds 2022 kent de stichting een ANBI status. Voor het profiel van de raad van toezicht is gekeken naar aansluiting bij het signatuur van het popcentrum en de benodigde kennis en kunde. Jolanda Beyer (huidige directeur / bestuurder Patronaat) neemt plaats naast Daniële Streep (hoofd bedrijfsvoering ESNS), rvt-lid Rob Kuiphuis (directeur Popradar Den Haag) en voorzitter Wouter van der Schraaf (strategisch adviseur stedelijke ontwikkeling).

Per juli 2023 is Demian de Rooij algemeen directeur van stichting Slachthuis.

Voor de gehele organisatie geldt dat de Code Cultural Governance leidraad is. Ook de Code Diversiteit & Inclusie staat hoog in het vaandel. Het streven is om bewust rekening te houden met de vertegenwoordiging van diverse afkomsten en gender-identiteiten binnen de organisatie in het aanname beleid en door actief te werven. De directeur is daarnaast betrokken bij de ontwikkeling van een Fair Pay Code binnen de muziekindustrie. Projecten in het kader van een werkplaats, vaste repetities ofwel presentaties binnen Slachthuis dienen deze code te volgen. Deze code zorgt ervoor dat muzikanten, technici, managers, video- en fotografen eerlijke vergoedingen krijgen voor hun inzet.

Samenwerkingen

Lees hier meer over onze samenwerkingen en initiatiefnemers!

Slachthuis in de media

Educatie en oriëntatie

Het popcentrum is primair bedoeld als plek om te leren, te creëren en te luisteren, zowel voor amateurs als professionals. Een belangrijke huurder is Stichting Hart die het reguliere lesaanbod van het popcentrum gaat verzorgen. De Popschool van Hart is al jaren de plek in Haarlem waar toekomstige popmuzikanten hun talenten ontwikkelen, vaak al vanaf zeer jeugdige leeftijd. Een vereniging van muziekleraren is aangesteld om het lespakket te ontwikkelen en de presentaties van leerlingen te organiseren. Voor bands van de Muziekschool is Slachthuis niet alleen een plek voor repetities en coaching maar tegelijkertijd een podium waar zij hun vorderingen kunnen tonen aan een publiek.

Naast Popschool Hart biedt Slachthuis ruimte aan het IMI lab van Inholland.

Duurzaamheidsplannen

Stichting Slachthuis hecht veel waarde aan het creëren van een duurzame omgeving met aandacht voor mens, dier en natuur. Dit komt naar voren in de uitrusting van het pand, de energievoorziening en de gebruikte producten. Duurzaamheid staat hoog op de agenda in de bedrijfsvoering en de organisatie wil hierin een leidende rol aannemen voor lokale ondernemingen op het Slachthuisterrein.

-> Groene energie
Het gehele pand is gasloos. Aanwezigheidsschakelaars en daglichtsensoren zorgen verder voor energie-bepesparing. In de toiletten of drukknop kranen te vinden en in de keuken een waterbesparend spoelbak systeem. Een doel voor de lange termijn is om door middel van zonnepanelen zelfvoorzienend te zijn in de energievoorziening. Alle verlichting, inclusief theaterverlichting, wordt voorzien van Led-lampen. Dit is 80% zuiniger dan halogeen en produceert veel minder warmte en wordt daarom steeds vaker toegepast als energiezuinige podiumverlichting. De keuze om klassieke theaterspots en andere podiumverlichting door Led-verlichting te vervangen bespaart veel elektriciteit en brengt daarnaast andere voordelen zoals de mogelijkheid om kleuren te wijzigen zonder filters te wisselen, minder warmte(over)last in de zaal en een langere levensduur van de lampen.

-> Vegetarisch aanbod
Vegetarisch voedsel is de norm en er is veel aandacht voor lokale producten. Om de ecologische belasting zo laag mogelijk te houden wordt gekozen voor de meest duurzame leverancier op het gebied van voedings- en schoonmaakmiddelen (denk aan biologisch, lokaal, vervoer, allerlei facetten die meetellen).

-> Recycling
Inzet van meerdere afvalstromen maakt het mogelijk om tegemoet te komen aan het ophalen van plastic afval in Haarlem. Disposables worden vermeden en anders wordt gekozen voor recyclebaar materiaal.

Contact & algemene info

Contact
Heb je vragen over je bezoek aan Slachthuis, programmering of educatie? Neem dan contact met ons op. Je kan ons doordeweeks bereiken tussen 12:00 en 20:00

Mobiel:
+31 (0) 6 10322876 (bellen én whatsapp)

Mail:
Voor algemene vragen, vragen over onze oefenruimtes en oefenruimteverhuur: info@slachthuishaarlem.nl
Ben je docent en heb je vragen over beschikbaarheid van onze lesruimtes? Mail dan naar: verhuur@hart-haarlem.nl
Vragen over losse zaalverhuur: verhuur@slachthuishaarlem.nl
Programmering: info@slachthuishaarlem.nl

 

Reserveren oefenruimtes
Het reserveren van oefenruimtes en de beschikbaarheid checken kan via https://supersaas.nl/schedule/slachthuishaarlem/oefenruimtes

 

Inschrijven muzieklessen
Bekijk het aanbod op https://hart-haarlem.nl/cursussen

 

Openingstijden oefenruimtes
Maandag 12:00 – 00:00
Dinsdag 12:00 – 00:00
Woensdag 12:00 – 00:00
Donderdag 12:00 – 00:00
Vrijdag 12:00 – 00:00
Zaterdag 12:00 – 00:00
Zondag 12:00 – 00:00

 

Openingstijden café
Maandag 12:00 – 00:00
Dinsdag 12:00 – 00:00
Woensdag 12:00 – 00:00
Donderdag 12:00 – 00:00
Vrijdag 12:00 – 00:00
Zaterdag 12:00 – 00:00
Zondag 12:00 – 00:00

 

Adres & informatie
Stichting Slachthuis
Rockplein 6
2033 KK Haarlem

 

Postadres: Rockplein 6, 2033KK, Haarlem
Rekeningnummer NL83 RABO 0362677875 tnv Stichting Slachthuis
KVK: 81020139
RSIN: 861892367
BTW nummer 861892367

 

Bereikbaarheid
Het slachthuisterrein is uitstekend bereikbaar. Met de auto rijd je zo de N205 op die aansluit op de A9. De werkzaamheden aan de A9 en het OV-netwerk maken de bereikbaarheid nog beter. Bij het Burgemeester Reinaldapark en op de Boerhaavelaan stoppen diverse bussen die naar het station en de omliggende dorpen rijden. Fietsend ben je met 10 minuten in het gezellige centrum. Met de auto ben je binnen 30 minuten in hartje Amsterdam.

 

Ontwikkelcombinatie BPD/DeNijs
Heb je een vraag over wonen in de nieuwbouwwoningen in het Slachthuisdistrict? Kijk dan op de website Slachthuisdistrict.nl of stel je vragen aan het verkoopteam via telefoonnummer:
088 – 71 22 868.

 

Huisregels, Voorwaarden & Privacy
Slachthuis is een plek voor iedereen en we werken samen aan een prettige, veilige beleving waarbij zowel de bezoeker, ons personeel en de artiest zich comfortabel voelt. Om dit gevoel te kunnen waarborgen zijn er huisregels opgesteld, we volgen de huisregels van partnerpodium Patronaat. Slachthuis en Patronaat volgen daarnaast de Algemene Bezoekersvoorwaarden van VNPF. Deze zijn geldig bij evenementen met en zonder kaartverkoop. Lees deze voorwaarden hier. Lees hier alles over ons cookiebeleid en privacy, de verwerking van gegevens, Google Analytics en de AVG.

 

Bestuur, directie en gegevens Stichting
Demian de Rooij is algemeen directeur van Stichting Slachthuis.
KVK nummer: 81020139

 

Beleidsplan
Download hier

 

Beloningsbeleid
Slachthuis volgt de CAO Poppodia & Festivals
https://caopoppodiaenfestivals.nl/